Hankintamalli tarpeen ja kokonaisuuden mukaan.

Oli sitten nykyisen kiinteistösi peruskorjaus taikka uuden rakentaminen, turvatekniikan hankinnat tulevat mukana. Käytännössä turvatekniikka joko sisällytetään osaksi toista urakkaa (esim. sähköurakka) tai se toteutetaan osin tai kokonaan tilaajan erillishankintana.
su

Osana toista
urakkaa

Suomessa suositaan usein mallia, jossa turvajärjestelmät ovat sisällytetty osaksi sähköurakkaa. Etuina tässä voidaan nähdä se, että sopimusosapuolia on vähemmän, tiettyjä synergiaetuja saavutetaan kaapeloinnissa ja asennuksissa ja urakoiden yhteensovitus on silloin sähköliikkeen kontolla.

Kolikon kääntöpuolella voidaan nähdä se, että urakoitsija valitsee halvimmat mahdolliset vaihtoehdot mihin hankintamateriaali antaa myöden, ongelmatilanteissa joutuu kuitenkin käymään asioita läpi turvajärjestelmätoimittajan kanssa ja järjestelmäkohtaiset erityisvaatimukset ovat usein melko hataralla pohjalla.

Mutta huolellisesti toteutettuna, olen saavuttanut hyviä tuloksia tälläkin mallilla, silloin tilaajan täytyy vain sisäistää, ettei projekti voi olla kokonaan sähkösuunnittelijan ja -urakoitsijan varassa.

eh

Tilaajan
erillishankintana

Tässä mallissa tilaajalla säilyy paremmin vaikutusvalta turvajärjestelmien lopputulokseen.

Turvajärjestelmät voidaan hankkia kaapelointeineen sekä asennuksineen erillishankintana tai kuten yleisemmin, laitteet, kytkennät sekä käyttöönotto tilaajan erillishankintana ja kaapelointi ja asennus sähköurakoitsijalta.

Parhaimmaksi variaatioksi olen todennut sulautetun turvaurakan, jossa a) tilaajan toimeksiannosta laaditaan järjestelmäkuvaukset suunnittelun ohjaavaksi dokumentiksi sekä valvontaan sähkösuunnittelijan työtä.

Näin saamme suunnittelun yhdestä paikasta ilman, että menettäisimme turvajärjestelmien mukanaan tuomia erikoisvaatimuksia.

b) hankinnassa ohjaavana dokumenttina käytetään tilaajan toimeksiannosta tehtyä hankintamateriaalia, joka sisällytetään muuhun hankinta-aineistoon. 

Silloin tilaajan turvajärjestelmien erityisvaatimukset tulevat huomioiduksi jo tarjouskyselyvaiheessa, riippumatta kuka hankinnan tekee.

Tarjouspyyntöaikana esitettyihin kysymyksiin vastaaminen sisältyy hankintavaiheeseen, kuten myös saatujen tarjousten tarjouspyynnönmukaisuuden tarkastaminen.

c) viimeisenä tehtävänä projektissa on varmistua, että asennustyöt ja käyttöönotto tehdään sovitusti, dokumentaatiota unohtamatta.

Tällä konseptilla syntyy turvajärjestelmiä, joissa huomioidaan tilaajan tarpeet, asennustyöt huolellisesti tehtynä ja kustannushyödyt saavutettuna.

Kiinnostuitko?